House extension, Burgh Heath Road, Epsom (2010)

19 Burgh Heath Road is a medium-sized detached Victorian family house, typical of the style and period of construction.  The building footprint is currently 103 sq.m and it sits on a site of 477 sq.m while the proposed extension will increase the footprint to 116 sq.m. Accommodation is arranged over three floors. The ground floor comprises an entrance hall, living room, dining room and kitchen, with a small single-storey lean-to extension at the rear of the property containing a downstairs toilet.  On the first floor there are currently three bedrooms.  The second floor occupies much of the loft space and comprises a further two bedrooms and bathroom.  We believe this to follow the pattern of other similar properties in the area.

 

The proposed development involves the demolition of the small single-storey lean-to extension at the rear of the house and it’s replacement with a more substantial two-storey structure.  On the ground floor, an extended kitchen and new breakfast room will provide an area for the preparation of food and dining, more appropriate to the overall size of the house.  Access to the rear garden is to be provided via two pairs of patio double doors.  The extension at first floor level will comprise a fourth bedroom and large family bathroom which is currently missing on this level.  Throughout the proposed development, materials used will be in keeping with those used in the original building.  New windows will have hardwood sliding sash frames, doors will be in hardwood, the exterior will be rendered to match the existing and the new roof will be tiled in grey Redland 50 Double Roman concrete interlocking tiles.

 

We believe that the development receives adequate daylight and sunlight, while the daylight and sunlight available to adjoining properties is also adequately protected.  While detailed design will be considered as part of an application for Building Regulations approval at a later stage, it is intended that the scheme will allow all potential users, no matter what their disability, age, race or sex, to be able to enter the site, move around the area and enter the building and use the facilities.  The spaces are logical and straightforward to use.  The development provides adequate access for the emergency services both entering and circulating within the building and also front to rear external access which is unchanged. There are sufficient escape routes provided.  The pavement to the front of the site provides adequate area for congregation and disabled refuge points in the event of an emergency.






Recent Projects

Bank House, High Street, Ewell Village (2015)...
read more...
Claire House and James House, Leatherhead (2015)...
read more...
New build, Gibbon Road, Kingston Upon Thames (2015)...
read more...

Clients

Testimonials

Latest News

House extension and refurbishment, Walsingham Gardens, Stoneleigh...... read more...



Alex Coleman Associates

  • Epsom Office
  • 40 Copse Edge Avenue
  • Epsom, Surrey
  • KT17 4HS
  • ------
  • London Office
  • 53 Davies Street
  • Mayfair, London
  • W1K 5JH
  • ------
  • Tel 01372 742535
  • Mobile 0777 936 8979
  • E-mail alex@alexcoleman.com




Two-storey rear extension to a large Victorian house - Burgh Heath Road - Epsom KT17 4LP - architectural design Epsom - Burgh Heath Road Conservation Area