New build, Hillside Close, Banstead (2013-14)

The site of the proposed development is located on the corner of Hillside and Hillside Close in Banstead, Surrey. It is ideally located, being ten minutes’ walk from the shops and local amenities at Nork and Banstead. There is also easy access to some of the best local schools, colleges and parks in the area. Direct and convenient rail services to London mean that commuters boarding trains at Banstead Station can be at London Bridge or Victoria within half an hour. The A217 connects with the M25 at Junction 8 at the top of Reigate Hill. Local residents also have the benefit of a number of convenient local bus services to and from Banstead town centre, Epsom, Sutton and Croydon.

1 Hillside Close is the site of a medium-sized semi-detached family house typical of its period and in the style of other properties in the road and local area. It sits comfortably on a spacious, over-sized corner plot of 460 sq.m. The proposed new end-of-terrace house will have a footprint of 63 sq.m and occupy a plot of 335 sq.m after a transfer of title.

Accommodation is arranged over two floors, typical of such properties, with additional habitable loft space. It comprises entrance hall, open-plan living, dining and kitchen spaces and wc on the ground floor. On the first floor there is a master bedroom with ensuite as well as a second bedroom and separate bathroom. Two additional bedrooms with under-eaves storage are provided within the loft space. We believe this to follow the pattern of other properties in the same road and wider area.

The applicant is wholly committed to preserving and enhancing the character of the area. We believe that the proposal represents a sympathetic and sensible use of the available land.

We believe that the proposal has been carefully considered and designed so that the building will remain a modest residential property in keeping with the area. It’s size and location mean that it will sit comfortably within the building lines set out by the existing rows of houses in both Hillside and Hillside Close. Furthermore, being located behind rows of established mature trees, the view from the public highway should not be compromised and during the growing season the tree cover should ensure that the proposed development is barely visible from Hillside. The area to the front of the development will be for car parking and will be finished with porous block paving. There is access to the rear provided by a side gate to the left of the house and a space beside this gate allocated for the storage of refuse and recycling bins, out of sight from the public highway.

The materials and details of the proposed development will closely replicate those of the existing houses to which is adjoined. We believe that the proposals have been carefully considered and designed so that the building will remain a modest residential property in keeping with the area.

In addition to the strategy provided by ECSC in its Energy Statement, it is proposed to implement the following: 

We believe that the proposed development receives adequate daylight and sunlight, while the path of the sun through the course of the day means that the daylight and sunlight available to adjoining properties is also adequately protected. While detailed design will be considered as part of an application for Building Regulations approval at a later stage, it is intended that the scheme will allow all potential users, no matter what their disability, age, race or sex, to be able to enter the site, move around the area and enter the building and use the facilities. The spaces are logical and straightforward to use. The development provides adequate access for the emergency services and there are sufficient escape routes provided. The pavement to the front of the site provides adequate area for congregation and disabled refuge points in the event of an emergency.

The occupants gave consideration to their neighbours and this is reflected in the design. Advice was also sought from the Planning Department prior to detailed plans being drawn up and a Pre-Application Advice meeting was held with John Ford at the Council offices at 2pm on Monday 5th September 2011. The advice received during that meeting has been taken on board and incorporated into the design strategy.








Recent Projects

Bank House, High Street, Ewell Village (2015)...
read more...
Claire House and James House, Leatherhead (2015)...
read more...
New build, Gibbon Road, Kingston Upon Thames (2015)...
read more...

Clients

Testimonials

Latest News

House extensions, Croydon Lane, Banstead...... read more...



Alex Coleman Associates

  • Epsom Office
  • 40 Copse Edge Avenue
  • Epsom, Surrey
  • KT17 4HS
  • ------
  • London Office
  • 53 Davies Street
  • Mayfair, London
  • W1K 5JH
  • ------
  • Tel 01372 742535
  • Mobile 0777 936 8979
  • E-mail alex@alexcoleman.com




'Hillside Place' - Hillside Close - Banstead SM7 1ET - Reigate and Banstead Borough Council - new builds Banstead - renewable energy new builds in Banstead - architectural design solar power - architectural design Banstead - planning applications Hillside Close - Banstead - brownfield development - domestic new builds